Hem » Flytbryggor

Flytbryggor för båtar är funktionella och kostnadseffektiva

Det finns två huvudtyper; bryggor av träbetong och betong

Betongbryggor

Pontonen används som förtöjningsbrygga i småbåtshamnar och marinor. Betongbryggan passar in där läget kan vara relativt utsatt för vind- och vågkrafter. Den passar också in där kraven på bärighet, slitstyrka och stabilitet är högre. Betongbryggan har också goda vågdämpande egenskaper, i synnerhet vid större bredder.

Trä-Betongbrygga

Flytbryggan i träbetong är en kostnadseffektiv konstruktion som lämpar sig bäst för lägen som i mindre utsträckning är utsatta för vind- och vågkrafter.

Fördelar med att anlägga flytbryggor istället för fast byggda bryggor

Konstant avstånd till vattenytan

En fördel är att flytbryggor följer med i variationer i vattenståndet och tål väl att ligga i vattnet året runt då de parerar mindre rörelser i isen som kan få fasta bryggor att skadas eller förstöras helt. Vid stora variationer i vattenstånd kan båtar vid fasta bryggor antingen hamna för högt upp eller vara svåra att nå då de ligger djupare än vanligt. I extremfall kan hela bryggan hamna under vattnet om det är mycket högt vattenstånd. Med en flytbrygga slipper du de problemen. Flytbryggor håller alltid konstant avstånd till vattenytan.

Med en fast brygga kan det frysa kring stolparna under vintern varpå det kan uppstå skador på hamnen när vattnet stiger eller sjunker. Tack vare att flytbryggan följer med vattenståndet så ligger även Y-bommar, fendrar och andra sidoskydd alltid i rätt höjd i förhållande till din båt.

Våra flytbryggor är dessutom lätta att installera och kan anpassas efter dina önskemål samt är förberedda för dragning av el och vatten.

Genom att flytbryggorna sätts samman av moduler så kan layouten av våra bryggor anpassas exakt till dina specifika behov – från enstaka element för en privat brygga upp till komplexa system av längre sektioner i en småbåtshamn eller marina. De är dessutom lätta att komplettera med Y-bommar och andra förtöjningsanordningar.

Bra livslängd

Flytbryggor har en lång livslängd och det är något man har nytta av under många års tid. Skötseln och underhållet är minimalt. Det räcker med att tvätta av bryggorna årligen för att de ska hålla sig fräscha under hela säsongen – mycket enkelt och smidigt. En flytbrygga är med andra ord en både miljövänlig och kostnadseffektiv lösning jämfört med andra alternativ.

Med de högkvalitativa material vi använder kräver våra flytbryggor mycket litet underhåll och livslängden ligger på 30 år för träbetongbrygga och 60 år för betongbrygga. Genom modulsystemet kan du även ändra eller bygga ut din flytbrygga när du önskar.

Då träelementen i våra flytbryggor är tryckimpregnerade enligt klass NTR/A räcker det med ovan nämnda tvätt för att de ska hålla i många år framöver. Det finns normalt inget behov av att olja in eller lasera träet, men det kan givetvis göras om du önskar en viss finish. Fråga i din färghandel efter olja eller lasyr som passar denna typ av trä.

Vid behov kan du använda alg- eller mögeltvätt vid rengöring. Att undvika kemikalier är skonsamt för det marina livet.

Ta en titt på våra två kategorier av flytbryggor ovan. De har sina specifika fördelar beroende på det läge där du planerar att anlägga din flytbrygga. En trä-betongbrygga kan kännas mer trivsam att gå på medan en helbetongbrygga tål mer vågor och vind. Kontakta oss för att diskutera det bästa alternativet för dig.

Läs vidare om tips och råd kring flytbryggor här