5 tips att tänka på när du väljer flytbrygga
Flytbryggor – 5 tips att tänka på när du väljer flytbrygga
Det finns en hel del att ha i åtanke när du ska välja en flytbrygga. För att göra det lite enklare för dig har vi satt ihop denna guide med 5 praktiska tips, som kan hjälpa dig på vägen till rätt flytbrygga – och rätt plats för den.
1. Välj platsen för flytbryggan med omsorg
Undersök den tilltänkta platsen noga. Tänk på att:
Flytbryggor är inte lämpade för områden med risk för is i rörelse eller packis. Om du placerar bryggan i en sådan miljö får du räkna med att ta upp den varje höst för att den inte ska förstöras och då är inte bryggor av betong att rekommendera.
Andra faktorer som påverkar är vind-och vågkrafter och variationerna i vattennivån.
Om du har tänkt använda flytbryggan för bad är det en god idé att lägga den där det önskade vattendjupet inte är alltför långt ifrån stranden; bryggan blir annars både orimligt lång och dyr.
Välj platsen med omsorg för miljön. Vattnet ska helst kunna strömma fritt kring bryggan, så lite bottenyta som möjligt ska användas och bryggan får gärna placeras i anslutning till befintlig bebyggelse.
2. Prata med grannarna
Spara tid och energi genom att först prata med grannarna på den påtänkta platsen för bryggan; hur ställer de sig till din ansökan? Kanske har de även egna erfarenheter av liknande ärenden och kan ge dig matnyttig information om hur kommunen resonerade.
3. Har du tillstånd att bygga en flytbrygga på tänkt plats?
Du behöver ta reda på om det är tillåtet att placera en flytbrygga där du har tänkt, på vissa platser kan det nämligen vara förbjudet. Om du inte finner svaret i de lokala bestämmelserna kan du fråga en bygglovshandläggare i din kommun.
4. Vad ska du ha flytbryggan till?
Olika flytbryggor fyller olika funktioner. Ta dig en funderare på vad din flytbrygga främst ska användas till:
Vill du använda den som badbrygga, för att förtöja en båt, flera båtar eller för att kunna njuta av en flytande bastu? Om du ska använda den till båt, hur pass stor båt då; en eka eller segelbåt?
Hur pass stor brygga behöver du; räcker det med en modul eller behövs flera stycken? Är du i behov av en klassisk rak flytbrygga eller kan en specialformad passa bättre för ändamålet? Var kommer pollare, Y-bommartrappor och eventuella räcken att placeras?
5. Ta hjälp av en erfaren bryggleverantör
Ta gärna hjälp av oss. Som en erfaren bryggleverantör kan vi ge dig råd om vilken brygga som är bäst lämpad för just dina önskemål och för platsen du tänkt.
Vi delar gärna med oss av vår kunskap och våra tips. Vi vet vad som är realistiskt, rätt och riktigt. Vi kan också föreslå passande bryggtillbehör, som kompletterar och gör din flytbrygga optimalt funktionell.