Flytbrygga

Flytbryggor för båtar är funktionella och kostnadseffektiva. Det finns två huvudtyper; bryggor av träbetong och helbetong. Läs mer om de två alternativen nedan.

Fördelar med flytbryggor

Fördelarna med att anlägga flytbryggor istället för fast byggda bryggor är många. Flytbryggor följer med variationer i vattenståndet och de tål väl att ligga i vattnet året runt. Flytande bryggor parerar också mindre rörelser i isen som kan få fasta bryggor att skadas eller förstöras helt. Genom att bryggorna anpassar sig till vattenståndet kommer de alltid att ligga ovanför vattenytan, något som annars kan vara ett problem med fasta bryggor. Vid stora variationer i vattenstånd kan båtar antingen hamna för högt upp eller vara svåra att nå då de ligger djupare än vanligt. I extremfall kan hela bryggan hamna under vattnet om det är mycket högt vattenstånd. Med en flytbrygga slipper du de problemen. Tack vare att flytbryggan följer med vattenståndet ligger även Y-bommar, fendrar och andra sidoskydd alltid i rätt höjd i förhållande till din båt.

Flytbryggor kan även användas för att skapa en badbrygga en bit ut i en damm, sjö eller vik och behöver endast förankras med en sten eller annan tyngd och en kätting. Att bygga badbryggor ute på en djupare sjö är annars ett så gott som omöjligt projekt.

Det går lätt att installera flytbryggor. Genom att flytbryggorna sätts samman av moduler så kan layouten av våra bryggor anpassas exakt till de specifika behoven – från enstaka element för en privat brygga nere vid huset upp till komplexa system av längre sektioner i en småbåtshamn eller marina.

Med de högkvalitativa material vi använder kräver våra flytbryggor mycket litet underhåll och livslängden brukar ligga på mellan 30 och 60 år, ibland ännu längre. Om bryggorna inte används vintertid kan de med fördel tas upp och förvaras på land övertäckta för att förlänga livslängden ytterligare.

Osänkbara

Konstruktionen som används i våra flytbryggor i betong med en kärna av cellplast gör dem osänkbara, även när is lägger sig på våra sjöar och havsvikar. Våra flytbryggor har förberetts för dragning av el och vatten och det är enkelt att komplettera med Y-bommar och andra förtöjningsanordningar. Detta gör dem till det ideala valet för småbåtshamnar där alla båtägare har behov av vatten- och elförsörjning samt säker förankring av sina båtar. Genom modulsystemet kan dina flytbryggor byggas ut vid behov, till exempel om du har fler båtgäster vid en viss tid på året men önskar mer plats och manöverutrymme när det är färre som lägger till.

Den betong vi använder i pontonerna är armerad och har en sammansättning som tål frost och marina förhållanden. Allt trävirke är impregnerat för kontakt med vatten (Klass NTR/A) vilket gör det hållbart och så gott som underhållsfritt.

Bra livslängd

Flytbryggor har i dagsläget en lång livslängd och är något som man har nytta av under många års tid. Skötsel och underhåll är minimalt. Det räcker med att tvätta av bryggorna under våren för att de ska hålla sig fräscha under hela sommaren – mycket enkelt och smidigt. Det är således en både miljövänlig och kostnadseffektiv lösning jämfört med andra alternativ.

Då träelementen i våra flytbryggor är tryckimpregnerat enligt klass NTR/A räcker det med ovan nämnda tvätt för att de ska hålla i många år framöver. Det finns inget behov av att olja in eller lasera träet, men det kan givetvis göras om du önskar en viss finish. Fråga i din färghandel efter olja eller lasyr som passar denna typ av trä. Vi kan även ge dig tips och råd när du gör din beställning.

Vid behov kan du använda alg- eller mögeltvätt vid rengöringen, men i de flesta fall räcker det med högtryckstvätt för att få din brygga ren. Att undvika kemikalier är skonsammare för det marina livet.

Ta en titt på våra två kategorier av flytbryggor nedan. De har båda för- och nackdelar beroende på det läge där du planerar att anlägga din flytbrygga. En trä-betongbrygga kan kännas mer trivsam att gå på medan en helbetongbrygga tål mer vågor och vind. Kontakta oss för att diskutera det bästa alternativet för dig.

Flytbrygga i trä-betong

flytbryggor träbetong

Flytbryggan i träbetong är en kostnadseffektiv konstruktion som lämpar sig bäst för lägen som endast i begräsad utsträckning är utsatta för vind- och vågkrafter.
Läs mer…

Flytbrygga i betong

flytbryggor betong

Pontonen används som förtöjningsbrygga i småbåtshamnar och marinor. Helbetongbryggan passar in där läget kan vara utsatt för måttliga vind- och vågkrafter. Den passar också in där kraven på bärighet, slitstyrka och stabilitet är högre. Heltbetongbryggan har också goda vågdämpande egenskaper, i synnerhet vid större bredder.
Läs mer…

×

Vill du ha ett kostnadsfritt förslag på en brygga eller hamn?

Oavsett om ni är en privatperson, båtklubb, marina eller kommun så kan vi hjälpa er med er brygg- eller hamnlösning.

Fyll i formuläret så kontaktar vi er med ett förslag

Behöver du hjälp?

Vi är inte online just nu. Men skicka gärna ett meddelande så återkommer vi så snart vi kan via email!

Hej! Vad kan jag hjälpa dig med?

Tryck ENTER för att chatta